Sürdürülebilirlik 2.0

İklim krizi ve kitle tüketiminin sebebiyet verdiği büyük boyutlardaki atık ve israf, tüketici nezdinde büyük ölçüde sarsıcı ve olumsuz bir duygusal tepki uyandırsa da, bunun fiili karşılığı çevreyi tahribattan koruyacak düzeyde değil. Buna karşılık elini taşın altına koyan, marjinalize edilmek ve hayalperest olarak anılmak gibi olasılıklara ve önyargılara rağmen sosyal girişimciliğini diri tutan aktivistler, kendi motivasyonlarını ve duyarlılıklarını başkasına aktarabiliyor. Bunun Türkiye’deki en etkili iki örneği, “sofraya konan yemeğin lezzeti, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı hayatlardan gelir” felsefesiyle farklı sosyal girişimcilik projelerine imza atan şef Ebru Baybara Demir ve gıda aktivisti, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü “FA0 Sıfır Atık Sıfır Açlık” proje destekçisi Dilara Koçak.

Tüketicinin bilinçlenmesi, hem kendi sağlığı için kritik önemde hem de yerel üreticinin ayakta kalmasına yol açıyor. Ebru Baybara Demir’e göre; kendi kendine yetebilen bir ekonomi kurmak elzem ve bu zorunluluk pandemi döneminde kendini daha da çarpıcı bir şekilde gösterdi. Yerel üreticinin bilinçlenmesi de sürdürülebilir bir ekosistem yaratabilmenin önemli ayaklarından biri. Gıda aktivisti ve beslenme uzmanı Dilara Koçak’ın da belirttiği gibi, toplum sağlığının esaslarından olan sağlıklı yiyeceklere, besin kaynaklarını koruyarak ulaşabiliriz. Hava, su ve toprak döngüsünde gezegendeki tüm kaynaklara sürdürülebilir bir anlayış ile ulaşmak ve biyo-çeşitliliğin azalmasına sebebiyet veren üretim ve tüketim çılgınlığı altındaki tutumların önüne geçmek gerekiyor.

Brand Week Istanbul’da misyon temelli girişimciliği, sürdürülebilirliği, kültürel gastronomiyi ve gıda israfı ile mücadeleyi, somut ve uygulanabilir projelere imza atarak hem sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlayan hem de farkındalık yaratıp ilham kaynağı olan Ebru Baybara Demir ve Dilara Koçak ile konuşacağız, siz de geç kalmadan hemen yerinizi alın.