Daron Acemoğlu, MIT'de Enstitü Profesörü, MIT'nin Geleceğin İş Gücü İnisiyatifi'nin Fakülte Koordinatörü ve MIT'nin yeni kurulan Blueprint Labs'ın Araştırma Üyesidir. Ayrıca, Amerikan Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefi Derneği, Britanya Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Ekonometrik Derneği, Avrupa Ekonomik Derneği ve İşgücü Ekonomistleri Derneği'ne seçilmiş bir üye olup, ayrıca Group of Thirty'nin de bir üyesidir.
New York Times çok satanlar listesine giren "Neden Ülkeler Başarısız Olur: Güç, Refah ve Yoksulluk" (James A. Robinson ile ortak olarak), "Modern Ekonomik Büyümeye Giriş", "Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Kaderi" (James A. Robinson ile ortak olarak), ve "Güç ve İlerleme: Bin Yıllık Teknoloji ve Refah Mücadelemiz" (Simon Johnson ile ortak olarak) dahil olmak üzere altı kitabın yazarıdır.
Akademik çalışmaları, siyasi ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, teknolojik değişim, eşitsizlik, işgücü ekonomisi ve ağ ekonomisi gibi geniş bir alanı kapsamaktadır.
Daron Acemoğlu, 2004 yılında University of Chicago'dan ilk T. W. Shultz Ödülü, 2004'te işgücü ekonomisine olağanüstü katkısından dolayı ilk Sherwin Rosen Ödülü, 2006'da Türk Bilimler Derneği'nden Ayrıcalıklı Bilim Ödülü, 2007'de Rajk College, Budapeşte'den John von Neumann Ödülü, 2017'de Carnegie Bursu, 2018'de Jean-Jacques Laffont Ödülü, 2019'da Global Ekonomi Ödülü ve 2021'de CME Matematiksel ve İstatistiksel Araştırma Enstitüsü Ödülü almıştır.
2005 yılında John Bates Clark Madalyası, 2012'de Erwin Plein Nemmers Ödülü ve 2016'da BBVA Bilgi Sınırları Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Utrecht Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Atina Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Bath Üniversitesi, Ecole Normale Supérieure, Saclay Paris ve Londra İşletme Okulu'ndan Fahri Doktora unvanlarına sahiptir.