Gerçek Dışı İnsan: Bellek ve Hayal Gücüyle Yaşanmamış Hayatlar Üretebilmek
İnsanı, insan yapan, kimliğini kuran, belleğinde geçmişe yönelik kurguladığı, geleceğe dair hayalini kurduğu aslında hiç ya da henüz yaşanmamış deneyimlerin anısıdır. Yaratıcılığın, farklılıklara açılabilmenin, ötekiyle konuşabilmenin ve üretkenliğin koşulu da bu yaşanmamışlık ile olan ilişkide gizlidir.
Yaşama dair merakın ürettiği ilk sorular yokluğun varlığa dönüşümüne dairdir. Brand Week Istanbul’da bu sorunun yanıtını, yaşamını göç, vatansızlık, yer değiştirme, ait olamama ve zaman üzerine düşünerek geçirmiş bir edebiyatçıdan, André Acıman’dan dinleyeceğiz. Acıman, “Gerçek Dışı İnsan: Bellek ve Hayal Gücüyle Yaşanmamış Hayatlar Üretebilmek” başlıklı konuşmasıyla, 21’inci yüzyılda da güncelliğini koruyan insan ve sanat ilişkisine ışık tutacak.
André Acıman, kurgu ve kurgu dışı alanda pek çok eser üretmiş bir edebiyatçı. Türkiye vatandaşlığına sahip Yahudi bir aileye (babası aslen İstanbulludur) mensup olan André Aciman, İskenderiye’nin çokdilli, kozmopolit ortamında yetişti, aile daha sonra New York’a yerleşti. New York City Üniversitesi’nde edebiyat teorisi, Princeton Üniversitesi’nde Fransız edebiyatı dersleri verdi. Anı kitabı Out of Egypt ile Whiting Ödülü’nü kazandı.
Tüm dünyada olumlu eleştirilerle karşılanan, ilk aşka ve çocukluktan yetişkinliğe geçişe dair yüzyılın en lirik anlatılarından birini sunan Call me By Your Name – Adınla Çağır Beni, yazarın Türkiye’de en çok bilinen eseri. 2017 yılında Luca Guadagnino tarafından beyaz perdeye uyarlanan film, 4 dalda Akademi Ödülleri’ne aday olmuş ve “En İyi Uyarlama Senaryo” dalında Oscar heykelciğinin sahibi olmuştu.